Noen betraktninger fra 20 år med utvikling

På midten av 90-tallet fikk jeg litt penger til overs etter et hussalg. Sammen med en kompis startet jeg et firma hvor vi skulle lage high-end data-animasjon for film og TV. Og selv om dette var spennende, dukket det samtidig opp noe nytt og umåtelig spennende; Internett.

Så, utrustet med Netscape Navigator, et skrikende modem og Notepad satte jeg meg ned for å skrive HTML, og der startet min karriere som utvikler. Nå, etter ca 20 år med surfekode tenkte jeg å dele noen av de viktigste erfaringene jeg har gjort meg:

  Tenk alltid kvalitet i koden, det er ofte de temporære løsningene som lever lengst.

  Velg aldri temporære løsninger, med mindre du elsker å refaktorere.

  Tenk igjennom oppgaven du skal løse, visualisering med penn og papir funker for meg.

  Gjør deg ferdig med tanker og grunnarbeid i forhold til pålogging, autentisering og roller i applikasjonen FØR du begynner med noe annet, med mindre du elsker å refaktorere. Deretter gjør det samme i forhold til feilhåndtering, og av samme grunn. Tenk ende til ende, så slipper du workarounds, duplisering av kode og dårlige løsninger. Les også Nikolai Luthmans innlegg om sikkerhet

  KISS, er et godt prinsipp! Selvsagt skal du være smart og tenke gjenbruk, men ikke bruk for mye tid på komplisert kode. Det er som regel tidsnok å se på gjenbruk når du får andre brukstilfeller av koden.

  Vær smart, bruk rammeverk og støtt deg til biblioteker som andre har lagt mye tankearbeid i, det vil garantert spare deg for tid, både ved at du blir mer effektiv i din skriving, og ved at du slipper å gjøre dumme feil.

  Kvalitetssikringsverktøy og metoder er et gode, det forbedrer kodekvalitet og korter ned på utviklingstiden.

  Rubber-ducking fungerer, men best med en kollega, snakk igjennom koden, og vips så åpenbarer bug’ene seg.

  Omfavn ny teknologi, vær nysgjerrig, prøv, spør. Det er sjelden at det er bortkastet tid å lære seg noe nytt. Og med dagens Internett og Youtube er omtrent alt du vil lære bare noen tastetrykk unna.

  Google er din venn, problemet ditt er nesten alltid formulert, besvart og ettertrykkelig kommentert av noen andre. Bidra i diskusjonen, skriv blogg, legg inn spørsmål og svar. Det kommer til å bidra til din egen utvikling.

  Finn deg en mentor, eller flere. Om du har mulighet, så sleng deg på et utfordrende prosjekt. Om du ikke får noen i jobben, er det en mengde OpenSource prosjekter som du kommer til å lære masse av å bidra på.

Ellers er det sikkert mange andre gode tips og erfaringer, kom med dem i kommentarfeltet!