5 grunner til at du bør lære deg ECMAScript 6

Hvis du lurer, så er nå den rette tiden å lære seg ECMAScript 6.

Det er endelig klart for offisiell lansering av ECMAScript 6. Det skjer til sommeren, men allerede i dag har de moderne nettleserne innført støtte for språket, om enn i varierende grad.

Ferdigstillelsen har tatt tid. ECMAScript 5 har vært ute siden 2009, så oppgraderingen er etterlengtet. Den videre planen er å komme med årlige utgivelser, og det har vært lekt med ideen om å kalle døpe om ECMAScript 6 til JavaScript 2015.

En veldig kort historie av utviklingen til JavaScript
JavaScript ble utviklet av Brendan Eich i 1995, først under navnet Mocha, så LiveScript og til sist JavaScript. Det ble lansert med Netscape 2.0 i 1996. Microsoft forsøkte å lage sitt eget JavaScript, kalte det JScript og lanserte det sammen med IE 3.0 senere samme år.

For å unngå fragmentering, overlot Netscape JavaScript til Ecma International i 1996 for standardisering. Den første standardiserte versjonen fikk navnet ECMA-262 og ble offentliggjort i 1997. Navnet ECMAScript kom til som et kompromiss mellom organisasjonene som var involvert i å lage standarden, og fremst blant disse var Netscape og Microsoft.

Så hvorfor er det på tide å lære seg ECMAScript 6? Her er de fem viktigste grunnene:

1. ECMAScript 6 tar JavaScript i en sårt trengt moderne retning.

2. Open Source-prosjekter blir oftere skrevet i ES6. Lærer du deg det ikke, henger du etter når du skal forsøke å forstå nye kode-eksempler.

3. Å lære ECMAScript 6 er personlig kompetanseheving

4. Polyfill og transpilers gjør det mulig å bruke (nesten) alle funksjoner i ECMAScript 6 i dag i eksisterende prosjekter.

5. ECMAScript 6-kode er mye mer sexy enn ECMAScript 5.